Moje cesta do města a z města

Vinice byla pro mě v dětství peklo na zemi, kde jsem  musel pomáhat rodičům a prarodičům a neskutečně mě ničilo, že se muselo jít stříhat, pak se muselo jít vázat, pak čistit kmínky. Celé léto jsem místo zábavy s kamarády trávil v zelené džungli, na podzim se to přece muselo posbírat a přes zimu jsem pořád umýval demižony.

              Jak to jenom šlo, utekl jsem do města na školu, stal se inženýrem a začal si budovat kariéru. O víkendech jsem však pořád doma pomáhal rodičům s jejich vinohrádkem. Postupem času jsem zjistil, že se čím dál víc těším do Březí, na klid a pohodu na vinohradu, kde jsem nacházel relax od tepu velkoměsta.

              Pak se naskytla možnost koupit zarostlý vinohrad v Březí. To, že jsem z hromady révových lián, šípků, trnek a betonových sloupků udělal výstavní vinohrádek, mě naplnilo nečekaným uspokojením a večery strávené pročítáním knih a diskuzí o tom, která odrůda révy se k nám nejlépe hodí a kterou mám tedy vysadit, mě přivedly na myšlenku vrátit se do Březí a začít vinařit. Nejprve jen tak na zkoušku, po víkendech, ale postupně přibývaly áry a už jsem to za ty dva dny nestíhal.

              Přišla tedy doba rozhodování, jestli dál žít velkoměstským životem, nebo se vrátit a jít do vinaření naplno. To už byly na světě děti a ty se také čím dál více těšily, až pojedeme k babičce do Březí, kde už měly kamarády a spoustu možností se vyřádit. Mezitím jsem se pustil do přestavby starého vinného sklepa, ještě po Němcích, a pomaličku ve mě dozrávalo rozhodnutí se vrátit. To zpečetily časté dotazy přátel, jestli nevím o někom, kdo by udělal degustaci vína jen pro dva, tři páry.

              Rozhodl jsem se jejich představu splnit a vybudovat sklípek, kde i v malém počtu můžete ochutnat, jak se naší rodině povedlo víno a pak nahoře přespat. Víno děláme postaru, mlýnek i lis máme ještě po babičce. Bavilo mě je opravit a vdechnout kusu starého železa nový život. Při stavbě nové lisovny a rekonstrukci klenutého sklepa jsem do zdí zazdil různé památeční cihly a kameny, které jsem během let nasbíral na svých cestách po světě a uvědomil si, že jsem vlastně vždycky věděl, že budu stavět nový sklípek, že vinaření mám v krvi a patřím do Březí.